Winnica Silesian
Polska - Dolny Śląsk
Winnica Silesian powstała w kwietniu roku 2016. Znajduje się ona w Bagieńcu na Dolnym Śląsku, na Przedgórzu Sudeckim, raptem kilka kilometrów na północ od Świdnicy i około 50 km od Wrocławia. W ciągu tygodnia zasadzonych zostało 55 tys. winorośli dwunastu różnych odmian. Siedlisko leży na południowo-zachodnim stoku, na wysokości 230 mnpm. Dominuje terroir granitowe, mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości produkowanych tam win.
Geneza nazwy Silesian łączy się z osobistą historią rodziny Mazurków – właścicieli winnicy, jak i tradycją regionu. Jest babcia Ludka, mama Wiola, tata Jarek i dwie, urodziwe córki: Marysia i Sonia, której mąż Esben, Duńczyk z pochodznia, jest również wine-makerem. Chcieli oni podkreślić głębokie korzenie ziemi dolnośląskiej w produkcji wina, gdzie pierwsze wzmianki na ten temat sięgają XII wieku. Mazurkowie wierzą, że doskonałe wino powstaje w winnicy, dlatego z wielką starannością pielęgnują swoje winorośla.
Znajdziemy tu takie odmiany jak Johanniter, Seyval, Souvignier Gris czy Riesling, ale też czerwone Rondo, Cabernet Cortis i Regent.
Wina wypuszczane są w dwóch liniach: klasycznej, z biało czarnymi, rodzinnymi fotografiami na etykiecie oraz nisko interwencyjnej Szato Bagno (od nazwy wsi Bagieniec), które promuje grafiki lokalnych artystów.