Wente Vineyards
USA - California
C.H. Wente przybył do Ameryki pod koniec XIX wieku z Hamburga w Niemczech. Produkcji wina uczył się od innego Niemca, Charlesa Kruga, w dolinie Napa, a w 1883 roku założył swoją pierwszą posiadłość i winiarnię o powierzchni 47 akrów (około 19 hektarów). Wybrał dolinę Livermore, ponieważ słynęła ona z doskonałych gleb i klimatu. W 1908 roku C.H. zasadził pierwsze winorośle Chardonnay w dolinie Livermore.
W 1912 roku syn C.H., Ernest Wente, student Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przekonał swojego ojca i założyciela, by zaimportować sadzonki Chardonnay ze znanej szkółki winorośli F. Richter Nursery w Montpellier we Francji do doliny Livermore.
Ernest ręcznie zbierał winorośl i szczepił je razem. Ostatecznie stworzył tak zwany „Wente Clone”. Obecnie ponad 75% całego kalifornijskiego Chardonnay pochodzi z Wente Clone i posiadłości rodziny Wente.
Wente produkowało wina mszalne przez cały czas trwania prohibicji, aby utrzymać produkcję winiarni i winnic.
Po uchyleniu krajowej ustawy o prohibicji (ustawa Volsteada) w 1933 r. Ernest i jego brat Herman Wente wypuścili na rynek pierwsze w kraju Chardonnay z etykietą odmianową z rocznika 1936.
Ernest i jego syn Karl L. Wente byli pionierami w sadzeniu nowych winnic w 1964 roku w regionie Arroyo Seco w hrabstwie Monterey. Tutaj pojawiły się Pinot Noir, Riesling i Chardonnay. W 1966 roku w Livermore Valley zostaje otwarta sala degustacyjna Wente Vineyards Tasting Room, która była jedną z pierwszych sal degustacyjnych w Kalifornii.
Od końca lat 70. XX wieku do chwili obecnej, czwarte pokolenie winiarzy Eric, Philip i Carolyn Wente kierują działalnością winnicy, kontynuując rozbudowę winnic, winiarni i powiązanych obiektów dla gości. W 1986 roku otworzyła się restauracja The Restaurant at Wente Vineyards.
Ponadto zapoczątkowano coroczny cykl Koncertów Winnic Wente, które co roku przyciągają czołowych artystów i tysiące gości. Wystąpili tu między innymi Seal, Earth, Wind & Fire, Willie Nelson czy Alanis Morissette. W 1998 roku otwarto The Course at Wente Vineyards, 18-dołkowe pole golfowe klasy mistrzowskiej zaprojektowane przez Grega Normana, które wzmocniło wiejski styl życia w dolinie Livermore. Jednocześnie Wente Vineyards stała się jednym z największych eksporterów wina w Kalifornii do ponad 75 krajów.
W 2010 roku Wente Vineyards otrzymało jeden z pierwszych certyfikatów dla kalifornijskiej certyfikowanej winnicy i winiarni, a pole golfowe w Wente Vineyards otrzymało status Certified Audubon Cooperative Sanctuary
Dziś winiarze w piątym pokoleniu Karl, Christine, Jordan, Aly i Niki Wente aktywnie pracują na różnych stanowiskach w winnicy, od operacji, uprawy winorośli i marketingu. Ich dziedzictwo nie zostało jeszcze ustalone, ale z wielką pasją kontynuują rodzinną tradycję zrównoważonego rolnictwa i produkcji najwyższej jakości win.