top of page
Vina Garcés Silva

Vina Garcés Silva

Chile - Leyda Valley

Rodzina Garces Silva od dawna zajmuje się rolnictwem, hodowlą zwierząt oraz winiarstwem, jak również rynkami finansowymi i nieruchomościami. Nosząca nazwisko właścicieli winnica została założona przez Jose Antonio Garces Silvę, człowieka biznesu, który nabył posiadłość w Leyda Valley - w okręgu San Antonio, stając się tym samym jednym z pionierów uprawy winorośli w tym regionie. Położone w dolinie pomiędzy Coastal Mountain Range i Pacyfikiem i przebiegające równolegle do Doliny Środkowochilijskiej, łagodne nadbrzeżne wzgórza Leyda charakteryzują się uboga glebą i bardzo suchym klimatem.

Przeszkodą do rozwoju regionu był prozaiczny ...brak rzeki jako źródła wody. Praktycznie wszystkie chilijskie regiony winiarskie położone są w dolinach rzek, które swój początek biorą wśród andyjskich szczytów.

W 1999 roku, familia Garces Silva wraz z dwoma rodzinami, zleciła budowę 8-kilometrowego rurociągu, czerpiącego wodę z płynącej nieopodal rzeki Maipo. Ta szalenie kosztowna inwestycja, dała podwaliny do powstania jednego z najciekawszych regionów w Chile, który oficjalny status DO uzyskał dopiero w roku 2002.


Vina Garces Silva skupia się na uprawie odmian międzynarodowych, które w mikroklimacie San Antonio Valley, udają się nad wyraz znakomicie. Są to Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir i Syrah. Wina produkowane są w dwóch liniach: high-endowa Amayna- co w dialekcie Indian Keczua oznacza "ciszę po burzy" i młoda, świeża Boya.



Owce pośród krzewów to nie tylko część urokliwego krajobrazu, ale również ważny element w całym ekosystemie

Uprawa prowadzona jest w reżimie ekologicznym. Aby zapewnić wyjątkową jakość win Amayna, winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie i dostarczane do winnicy w 10-cio kilogramowych pojemnikach. Całe kiście oraz pojedyncze jagody są również ręcznie wybierane, co zapewnia czystość przetwarzania i lepszą kontrolę jakości.


Nowoczesny kształt winiarni, został zaprojektowany tak, aby wpisać się w otaczające wzgórza. Kilka poziomów pozwala na grawitacyjny obieg

Winifikacja metodą grawitacyjną zmniejsza zanieczyszczenie, jak również zagrożenie utlenieniem. Na jakość wina wpływa wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest wysoki stopień zaangażowania pracujących w winnicy zespołów roboczych. Wielu ich członków od pokoleń żyje na tej ziemi; to oni lepiej niż ktokolwiek inny znają jej tajemnice, które tworzą magię Amayna.


Amayna Syrah - kilkakrotnie uznany za najlepszą czerwień w Chile

Trudno zliczyć wszystkie nagrody, które zdobyły wina rodziny Garces Silva. Wystarczy wspomnieć choćby o tytule Najlepszego Wina w Chile dla Amayna Syrah czy o tym, ze wina Amayna dostarczane są nieprzewanie do prezydenckiego pałacu.

bottom of page