top of page
Tenuta del Pajaru

Tenuta del Pajaru

Włochy - Puglia

Pod koniec lat sześćdziesiątych, podczas jednej z wielu podróży do Apulii w charakterze handlarza winem, dziadek Laurentino De Cerchio, gdy stał na poboczu drogi po zepsuciu się samochodu, natknął się na rodzinę pasterzy. Pasterze pomogli mu ponownie uruchomić auto i poprosili o podwiezienie do domu, który był niedaleko. Przejechali razem obok kilku pięknych winnic, które, jak później odkrył, należały do owych pasterzy. Po przybyciu do "pajaru", wiejskiej konstrukcji z płyt kartonowo-gipsowych typowej dla dystryktu Salento, gdzie mieszkali miejscowi pasterze, poczęstowali go kieliszkiem wina i kawałkiem sera pecorino, oba własnej produkcji, pytając, co sprowadziło go w odległe miejsce ówczesnych południowych Włoch.


Pajaru - schronienie dla pasterzy przed palącym słońcem

Dziadek Laurentino powiedział im, zgodnie z prawdą, że szuka najpiękniejszej winnicy w Apulii, w której będzie można produkować wyjątkowe wino. Pasterze zaczęli rozmawiać ze sobą w swoim lokalnym dialekcie, nagle opuścili pomieszczenie i wrócili kilka minut później. Kilka słów i uścisk dłoni i narodził się Tenuta del Pajaru, hołd złożony rodzinie ciężko pracujących winiarzy, która dała dziadkowi Laurentino szansę na dalsze kultywowanie jego marzenia.


Tenuta del Pajaru znajduje się w Mandurii, kilka kilometrów od morza, na obszarze rozciągającym się przez terytorium zwane Wielką Grecją aż do Półwyspu Salentyńskiego. Tutejszy krajobraz to bezkresne połacie ziemi w kolorze ochry, która od pierwszego wejrzenia wywołuje uczucie ciepła, oraz wiekowe gaje oliwne.


Winnice Tenuta del Pajaru w Mandurii, raptem kilka kilometrów od morza

Gleby wapienne zawierają duże stężenia wodorotlenków żelaza i glinu, pierwiastków kwarcu i minerałów ilastych. Łagodny klimat i duża liczba słonecznych dni w roku sprawiają, że uprawa tego obszaru stanowi jednak wyzwanie ze względu na duże ilości zwartego wapienia, co wymaga poświęceń i poświęceń. Uprawia się tu wyłącznie winorośl pochodzącą ze środkowo-południowej Apulii i Półwyspu Salentyńskiego: Nero di Troia, Primitivo i Negroamaro. Produkowane wina są ciepłe i pieszczotliwe, co jest wynikiem wyczerpującej pracy ręcznej, która nadal odbywa się w rzędach w palącym słońcu, tak jak to miało miejsce od pokoleń.

bottom of page