top of page
Isola Augusta

Isola Augusta

Włochy - Friuli

Nazwa Isola Augusta wywodzi się ze starożytnych czasów, gdy, wedle legendy, ziemia, na której obecnie leży winnica była otoczona dwiema rzekami: Tagliamento i Stella, tworząc naturalną wyspę, którą nazwano Augusta. Wiele setek lat później, w roku 1959, tereny te zostały kupione przez Renzo Bassaniego, który goszcząc u zaprzyjaźnionego rolnika spróbował dwóch butelek wina zrobionego z lokalnych odmian.


Stary budynek winiarni, około roku 1959

Zaczęło się od remontu starych budynków, gdzie mieszkali chłopi i odratowania starych krzewów. To między innymi te wydarzenia dały początek winnicy, która dziś liczy już 74 hektary. To również jedno z pierwszych miejsc w regionie, gdzie już dawno temu zaczęto zastępować chemicznie napędzaną uprawę organicznymi technikami, a w produkcji wina interwencję zmniejszono do minimum, wprowadzając macerację i fermentację na zimno.


Dziś winnice stanowią jedna wspólną działkę, są w pełni samowystarczalne energetycznie i czerpią wodę z podziemnych, termalnych źródeł. Na miejscu są też 2 restauracje i komfortowe apartamenty

Od lat 90-ych XX wieku systematycznie rozbudowywano technologie, które pozwolą produkować wina „od pola do butelki”, a jednocześnie całe miejsce jest energetycznie samowystarczalne. Apartamenty są ogrzewane ciepłem pozyskiwanym z geotermalnych źródeł z głębokości 450 m, na których leży winnica, a prąd pochodzi jedynie z paneli fotowoltaicznych. Najważniejsze jednak są same wina, głównie lokalne friulijskie szczepy jak: Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino czy Refosco. To miejsce słynie z eleganckich, lekkich, szalenie przyjaznych i aromatycznych win, wyznaczając trendy, które są przeciwieństwem wysoko alkoholowych i ciężkich win z przeszłości.

bottom of page