top of page
Follador

Follador

Włochy - Treviso/Valdobbiadene

Winnica Follador to jedna z najbardziej znanych winnic we Włoszech, specjalizująca się w produkcji wina musującego Prosecco. Położona w północno-wschodniej części kraju, na wzgórzach nieopodal Valdobbiadene w regionie Veneto, ta winnica szczyci się tradycyjnymi technikami produkcji, które sięgają aż do XVII wieku.


Od 1769 roku, kiedy Giovanni Follador otrzymał nagrodę dla wina najlepszej jakości od Doży Wenecji, Alvise IV Mocenigo, rodzina Follador z oddaniem kontynuuje swoje pasje, wyznaczając standardy włoskich win tworzonych z najwyższą troską i zaangażowaniem. Od tamtej pory wiedza i doświadczenie jest przekazywane z pokolenia na pokolenie, a wraz z rozwojem technologii i wiedzy o winiarstwie, firma stała się jednym z najbardziej innowacyjnych producentów wina musującego w regionie.


Zdjęcie rodzinne Follador

W 1970 r. Gianfranco założył Follador Spumanti, stając się jednym z pierwszych producentów win musujących w regionie Valdobbiadene. Zaangażowanie i metody Gianfranco pozwoliły tworzyć niezwykle popularne wina wyjątkowej jakości.

Dzieci Gianfranco i Italii: Cristina, Emanuela, Francesca i Michele to już 9. pokolenie zarządzające posiadłością Follador Spumanti. Kilkanaście lat temu Gianfranco opatentował nową metodę produkcji, która pozwala na lepsze wydobycie aromatu i smaku w winie, jednocześnie zmniejszając użycie siarczyn do minimum. Winogrona wyciska się schłodzone i maceruje w niskich temperaturach, w środowisku beztlenowym.


Winiarnia znajduje się w Col San Martino leżącym w samym sercu mikroregionu Prosecco DOCG Superiore. Winnice ciągnące się w większości ze wschodu na zachód, cieszą się południową ekspozycją, co pozwala na jeszcze lepsze dojrzewanie winogron. Produkowane są wina w apelacji DOC Treviso, ale przede wszystkim DOCG Superiore. Prosecco Nani dei Berti ma wyjątkową apelację Rive di Col San Martino, a perłą w koronie jest Cru z winnicy na wzgórzach Credazzo - Torri di Credazzo Superiore.



Najsłynniejszym miejscem w regionie jest najpewniej Cartizze. Ten "złoty pięciokąt" reprezentuje to co najlepsze w Prosecco. Swoisty mikroklimat i gleba tworzą naturalną oazę, pozwalając wyprodukować wino o niepowtarzalnej świeżości, mineralności i wyjątkowych aromatach. Ta najdroższa "działka" we Włoszech liczy zaledwie 108 hektarów, rozparcelowanych pośród 140 producentów. Rodzina Follador również posiada tu 0,8 hektara, produkując Prosecco Follador Cartizze DOCG Superiore o niespotykanej, jak na metodę Charmata, kompleksowości.



Dolina Cartizze

Winnica oferuje wycieczki po swoich terenach i piwnicach, podczas których można poznać proces produkcji Prosecco i dowiedzieć się więcej o historii firmy. Wycieczka kończy się degustacją wina, podczas której można spróbować różnych win wytwarzanych przez winnicę.


W czerwcu 2019 roku rodzina świętowała 250-lecie istnienia winnicy. Na weekend w Wenecji (no bo gdzie indziej...?) zaproszono znakomitych Gości z całego świata. Do uroczystej kolacji w 5* Hotelu Cipriani serwowano do każdego dania wyłącznie Prosecco od Folladora, co pokazało, jak szalenie uniwersalne są to bąbelki.


Prosecco Follador nad Canale Grande w Wenecji

Podsumowując, winnica Follador to prawdziwy klejnot regionu Veneto, który oferuje wina o wyjątkowej jakości i smaku. Do dnia dzisiejszego, wciąż pozostaje firmą rodzinną, która stawia na jakość i tradycję.



Dziś Prosecco od Folladora serwowane jest gościom podróżującym Orient-Expressem, czy odwiedzającym londyńską National Gallery.

bottom of page