top of page
Cuatro Rayas

Cuatro Rayas

Hiszpania - Rueda

W 1935 roku w Hiszpanii, pogrążonej w niepewności z powodu zawirowań politycznych, które zaledwie rok później wywołały wojnę domową, rodziny winiarzy, którzy byli właścicielami winnic na terenie małej wioski La Seca w prowincji Valladolid – zachęcani przez wioskowego lekarza Fermína Bedoya – postanowili połączyć siły i stworzyć spółdzielnię, która umożliwiłaby im maksymalne wykorzystanie pracy w winnicy. Koncepcja była prosta: zjednoczeni staną się nie tylko więksi, ale i silniejsi.


Zaledwie 3 lata później członkowie postanowili po raz pierwszy zabrać wino do winnicy i umieścić je w tradycyjnych, dużych drewnianych kadziach. Wybrali to, co najlepsze, mając jasny cel: wspólne leżakowanie wina w domu każdego z nich. Wraz z tym rocznikiem w lipcu 1939 roku firma oficjalnie przyjęła nazwę „Bodega Cooperativa de La Seca”.


Pracownicy przed bodegą - lato 1939 r.

Niecałą dekadę po założeniu spółdzielnia zmieniła nazwę na „Agrícola Castellana” i określiła swoje cele i obowiązki jako członków Zarządu w statucie podpisanym w La Seca w grudniu 1944 r. Między innymi ci, którzy chcieli zostać nowymi członkami powinni byli „zostać zaproszeni przez dwóch czynnych członków i dostarczyć co najmniej 500 sadzonek winorośli”.


Pierwszy zarejestrowany znak towarowy winnicy powstał w latach pięćdziesiątych XX wieku. Pod nazwą „Fino 61” było butelkowane i sprzedawane wino robione systemem Solera, które było tradycyjnym winem regionu. Historia tej nazwy jest co najmniej zabawna: w pierwszych latach istnienia winnicy krążyła pogłoska, że ze wszystkich kadzi napełnionych winem, numer 61 był najlepszy, co stało się przyczynkiem dla marki, która trwa do dzisiejszego dnia.


Winiarnia swoją obecną nazwę wzięła od obszaru winnic, gdzie w latach 50. i 60. XX wieku wierzono, że rosły najlepsze winorośle spółdzielni. Było to również przy okazji skrzyżowanie czterech gmin: La Seca, Rodilana, Medina del Campo i Rueda.


Lata 70. to okres profesjonalizacji i modernizacji winnicy, na której czele stał César Prieto. Przejął on stery i pracował przez 37 lat, wykazując się silnym i aktywnym zaangażowaniem w promocję sektora winiarskiego. Opracował on również projekt pierwszego rozporządzenia i został przewodniczącym Rady Regulacyjnej w DO Rueda w latach 1992–2000.


Ángel Calleja był absolwentem pierwszego rocznika winiarzy w Madryckiej Szkole Winiarstwa. Rozpoczął pracę jako dyrektor techniczny winnicy w połowie lat 70. XX wieku i całkowicie się jej poświęcił przez ponad 40 lat. Dzięki niemu winnica przeszła kilka etapów transformacji, monitorowania procesów i dostosowań technicznych.


Ángel Calleja - chief winemaker

Pierwsze rozporządzenie DOP „Rueda” i jego Rady Regulacyjnej zostało przyjęte w styczniu 1980 r., stając się pierwszą uznaną nazwą pochodzenia we Wspólnocie Autonomicznej Kastylii-León. Wina „Agrícola Castellana” od początku dołączyły do tego nowego stowarzyszenia.


Amador Diez de Íscar był kolejnym prezesem Agrícola Castellana od 21 lat. W tym okresie realizował swoje zadania, kierując się trzema głównymi celami: profesjonalizacją i ochroną miejsc pracy członków spółdzielni winiarskich, poprawą jakości produktów wytwarzanych w winnicy oraz przywiązaniem wagi do win DO Rueda, zostając przewodniczącym jej Rady Regulacyjnej w 2006 roku.


Amador Diez - flagowe verdejo z Cuatro Rayas

Ostatnia dekada XX wieku przynosi innowacje techniczne, które staną się kamieniem milowym w produkcji białego wina. Winiarnia stosuje te ulepszenia w procesach zbioru, stosując specjalistyczne maszyny do mechanicznego zbierania winogron, technologię, która pozwala na szybkie zbiory i zapewnia idealne warunki przyjęcia winogron do tłoczni. Zdecydowano również na wykonywanie tych zadań w nocy, kiedy jagody poddawane są kontrastom termicznym, które zachowują i poprawiają aromat i właściwości zebranych odmian.


Podczas zbiorów...

75. rocznica narodzin pierworodnych jako „Bodega Cooperativa de La Seca” obchodzona jest w niezwykle szczególny sposób. W 2010 roku winnica wprowadziła na rynek pierwszy rocznik „Viñedos Centenarios” – Verdejo pochodzącego z ponad 100-letnich krzewów, które stało się jednym z odnoszących największe sukcesy produktów winnicy.

Książę Asturii przyjął także delegację przedstawicieli winnicy w Pałacu Zarzuela, gdzie zasadzona jest stuletnia winorośl Verdejo jako oficjalny prezent dla hiszpańskiego domu królewskiego.


Ostatnie pięć lat to okres najbardziej dynamicznych etapów spółdzielczej winiarni. Poszerzono i zdywersyfikowano portfolio produktów, wprowadzając na rynek pierwsze czerwone wina z winnicy pod znakiem DO Ribera del Duero, a także pierwsze wermuty — wykonane z Verdejo i Tempranillo — oraz wina frizzante. Świętowano uroczyście 40. zbiory Ángela Calleji odpowiedzialnego za proces produkcji wina, wprowadzając ekskluzywną ofertę dla branży hotelarsko-gastronomicznej i sklepów specjalistycznych.


Dziś, wina z winnicy Cuatro Rayas można kupić w ponad 50 krajach na świecie.



bottom of page