Cantina Valle Isarco
Włochy - Alto Adige
Pierwsze zapiski o produkcji wina w dolinie rzeki Isarco (przez Austriaków zwanej Eisack) pochodzą z około 500 lat przed naszą erą.
Cechą charakterystyczną Doliny Eisack są lekkie, dobrze napowietrzone gleby i przeważnie suchy klimat. Jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku uprawiano tu głównie czerwone odmiany, w dzisiejszych, współczesnych czasach Cantina Valle Isarco lub Kellerei Eisacktal, jeśli kto woli, słynie z produkcji wybornych białych win.
Winnica powstała w roku 1961 jako wspólny projekt 135 okolicznych rodzin, kultywujących łącznie 150 hektarów winorośli. Dzięki różnorodności gleb, mikroklimatów i ekspozycji nasłonecznionych stoków, każda działka rozwija swą własną, unikalną osobowość. Głęboko sięgające korzenie winorośli ciągną z ziemi najlepsze minerały, gleba bogata tu jest albo w łupki kwarcowe, dioryty, a nawet powulkaniczne porfiry. Ta mineralna mieszanka, w połączeniu z dużą liczbą słonecznych dni, dobowymi różnicami temperatury i podręcznikową ilością opadów daje winom stąd szerokie spektrum aromatów.
Winnice pokrywające strome zbocza masywnych diorytycznych skał przy Opactwie Sabiona to jedne z najlepszych działek w całej Górnej Adydze. Nic dziwnego, że najwyższej klasy wina pochodzą z dobrze wentylowanych i nasłonecznionych krzewów rosnących za murem tego byłego klasztoru sióstr Benedyktynek. Limitowana produkcja 3000 butelek każdej odmiany będzie sprzedawana po dojrzewaniu na osadzie przez 10 miesięcy, a następnie przez rok w butelce.
Królują tu Kerner i Sylvaner, a w ślad za nimi Gewürztraminer, Grüner Veltliner czy Sauvignon Blanc. Pełne aromatów, mineralności, ożywczej kwasowości, to prawdopodobnie najpyszniejsze białe wina w Italii.