top of page
Bouchon 
Family Wines

Bouchon
Family Wines

Chile - Maule Valley

Historia Bouchon zaczyna się od marzenia młodego Francuza, który pragnął przygód, a było to prawie półtora wieku temu. Wiosną 1887 roku Emile Bouchon opuścił dom swoich rodziców, winiarzy w Arveyres, niedaleko Burdeos we Francji, aby wejść na statek płynący do Chile.

Emile został zatrudniony jako doradca winiarski i po wielu latach wysiłków stał się właścicielem zabytkowej piwnicy z winami w dolinie Colchagua, przekształcając ją w jedną z najbardziej znanych winnic tamtej epoki, zgodnie z tradycją, którą kontynuowały jego dzieci Antonio i Abel, a potem ich syn, a wnuk Emile - Julio.

Po powrocie z Bordeaux we Francji, gdzie studiował enologię, Julio Bouchon S. zdecydował się poszukać nowego terroir do realizacji projektu uprawy winorośli w Bouchon.

W ten sposób wnuk Emile'a zakochał się w granitowych glebach suchego obszaru w wewnętrznej części Doliny Maule, nabywając w 1977 r. Mingre, odległą posiadłość, na której znajdowały się stare winnice, uprawiane na sucho (dry farming - bez irygacji). Do tego stał się właścicielem piwnicy ze zbiornikami cementu i prostych konstrukcji z cegły, niektóre z nich pochodziły z połowy XIX w.


Podczas zbiorów w kwietniu - warto pamiętać, że na południowej półkuli pory roku są odwrócone.

W Bouchon rodzina jest początkiem, teraźniejszością i projekcją na przyszłość. Julio Bouchon L. (junior) dołączył do rodzinnego projektu pod koniec XX wieku, w środku epoki, kiedy Bouchon zaczął eksportować swoje wina na cały świat i potrzebował młodego spojrzenia, które połączy tradycję i nowoczesność. Młodsze rodzeństwo Juan i María dokonali tego dziesięć lat później.

Ze względu na swoje zawody i doświadczenia życiowe trójka rodzeństwa uzupełnia się i zachęca nawzajem, dając Bouchon nową zmianę, w której eksperymentują i odkrywają nowe odmiany winogron i metody winifikacji.


Rodzina Bouchon, od lewej Julio senior, Maria, Juan i Julio junior

Tak jak familia Bouchon, tak i rodzina Nieuwoudt zainwestowała kilka pokoleń w produkcję win w Republice Południowej Afryki w swojej piwnicy z winami w Cederberg. W 2013 roku obie rodziny połączyły siły, aby stworzyć projekt Longavi, marzenie, które łączy doliny i odmiany, aby umożliwić poznanie charakterystycznej części chilijskich win na całym świecie.

W 2015 roku najnowsza generacja Bouchon samodzielnie wypuściła na rynek „Las Mercedes”, tworząc wina reprezentujące ich własny styl w ramach wolności odrębnej etykiety.


Viña Bouchon angażuje się w dbałość o środowisko, uczciwe warunki w relacjach ze swoimi pracownikami i ograniczanie wpływu swojej działalności na otaczający ekosystem.

Bouchon posiada certyfikat Zrównoważonego Rozwoju przyznany przez Chilijskie Stowarzyszenie Winiarskie, audytowany przez SGS. Certyfikat ten obejmuje wszystkie procesy produkcyjne i winiarskie, a cele są związane z winnicami, winiarnią i obszarem społecznym.

bottom of page