top of page
Bodega Hermanos Perez Pascuas

Bodega Hermanos Perez Pascuas

Hiszpania - Ribera del Duero

Historia Viña Pedrosa zaczyna się od Mauro Péreza i ziemi, którą ukochał i której poświęcił całe życie.

Był ciężko pracującym i z natury inteligentnym człowiekiem, który nauczył swoje dzieci szacunku do ziemi i dumy ze swojej pracy. Dziś winnica znajduje się na terenie winnic, które pozostawił swojej rodzinie, w Pedrosa de Duero w hiszpańskiej prowincji Burgos.

Wierząc głęboko w ogromny potencjał rodzinnego dziedzictwa, w 1980 roku bracia Pérez Pascuas postanowili założyć własną winnicę, realizując swoje marzenie o produkcji win najwyższej jakości i podtrzymując długą tradycję winiarstwa.

Viña Pedrosa jest obecnie szanowanym i znanym na całym świecie przedsięwzięciem, w którym biorą udział dwa pokolenia entuzjastycznych koneserów wina, którzy dają z siebie wszystko, aby tworzyć rodzinną bodegę. Cel braci Pérez Pascuas: przekształcenie owoców ziemi w najlepsze możliwe wino. Takie to proste, a tak trudne...



Tinto Fino czyli Tempranillo późną jesienią

Wszyscy w bodedze wierzą w winiarstwo, które stawia na wysoką jakość, idzie z duchem czasu i zapewnia ochronę środowiska. Te 120 hektarów winnic to historia podbojów, walki z przeciwnościami i podwaliny marzeń o winiarstwie, które czerpie z mądrości swoich przodków. Ta stara winnica produkująca najlepsze Tinto Fino łączy w sobie tradycję i szacunek dla ziemi, aby osiągnąć idealną naturalną równowagę otaczającego ekosystemu.


Ekstremalne wzniesienia (blisko 900 m.n.p.m.), płytkie, bogate w wapień gleby gliniaste, mała ilość opadów

i duże dobowe wahania temperatur w miesiącach dojrzewania winogron są kluczem do uzyskania owoców najwyższej jakości. Godny uwagi wiek jest wiek roślin (między 60 a 90 lat), w połączeniu ze skrupulatną pracą w winnicy. Zbiory są małe, raptem kilka ton z hektara, ale to najlepszy wyraz tej twardej, lecz hojnej ziemi.


Dzięki wyjątkowym cechom i wielkości rodzinnej winnicy jest to jedna z niewielu samowystarczalnych winnic objętych nazwą pochodzenia (DOC) Ribera del Duero, co pozwala zapewnić najwyższą jakość u źródła w ramach średniej rocznej produkcji wynoszącej tylko 600 000 butelek.

Produkcja rzemieślnicza w winnicy ma jeden nadrzędny cel: czystość i autentyczność. Staranność i dbałość o każdy najdrobniejszy szczegół podczas procesu produkcji wina oznacza, że każde wino, które bracia Perez produkują, jest prawdziwym odzwierciedleniem ziemi, z której powstało, różnorodności winogron, które zawiera, oraz zbiorów, które je identyfikują.


Piwnica do starzenia wina w Perez Pascuas. Używany jest dąb z Allier oraz dąb amerykański

Dojrzewanie win w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego kształtuje ich osobowość, nadaje im charyzmę i charakter oraz pozwala osiągnąć idealną harmonię.

Po kilku latach leżakowania w butelce – podkreślając, jak ważna jest umiejętność czekania – te małe dzieła osiągają swój maksymalny wyraz.


Benjamin Perez Pascuas podczas jesiennego przycinania krzewów

Osiągnięcia są godziwą nagrodą za codzienny wysiłek i trud na rzecz poprawy otoczenia środowiskowego, społecznego i kulturalnego oraz pozwalają iść do przodu. Jako plantatorzy i winiarze bracia Perez chronią uroki życia na wsi, szanują popularne tradycje i praktyki historyczne oraz walczą o dziedzictwo naturalne na każdym etapie swojej pracy.

Badania i innowacje praktyk winiarskich są teraz ważniejsze niż kiedykolwiek w winnicy Viña Pedrosa, dzięki czemu można osiągnąć doskonałość na każdym etapie kreacji.


Ich wielka miłość do wina i tej twardej, hojnej ziemi kieruje pracą promującą Ribera del Duero DO, gdzie wartości takie jak altruizm i hojność miały kluczowe znaczenie dla rozwoju tego regionu.

A tak na codzień i po ludzku, to niebywale mili ludzie, prości i uśmiechnięci, którzy co roku tworzą genialne i pyszne wina.

bottom of page