Portugalia
Choć niewielkich rozmiarów, Portugalia zamyka pierwszą dziesiątkę największych światowych producentów wina.
Historia sięga jeszcze czasów Cesarstwa Rzymskiego, a według licznych zapisków, wino były tam nie tylko tworzone, ale również eksportowane. Kamieniami milowymi był rozwój handlu z koroną brytyjską i wyznaczenie stref produkcji porto.
Portugalia ma wieki historii, ale to ostatnie kilkadziesiąt lat pozwoliło na najbardziej dynamiczny rozwój. Wsparcie Unii Europejskiej było niezbędne dla rentowności niezliczonych nowoczesnych winnic i winiarni, które pobudziły działalność winiarską; w tym samym czasie na portugalskich uniwersytetach przygotowywano nowe pokolenie producentów i enologów w obszarach uprawy winorośli i enologii, co umożliwiło im zdobywanie dalszego doświadczenia w świecie winiarstwa.
Następnie utworzono Regionalne Komisje Winiarskie (prywatne, międzybranżowe stowarzyszenia posiadające statut). Biorąc na siebie odpowiedzialność za ochronę nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych oraz stosowanie i monitorowanie zgodności z obowiązującymi przepisami, odgrywają oni zasadniczą rolę w podnoszeniu i rozwijaniu jakości i prestiżu win portugalskich. Obecnie w Portugalii uznaje się i chroni 31 nazw pochodzenia i 12 oznaczeń geograficznych.
Portugalscy szczycą się bogactwem rodzimych odmian, których, szacuje się, jest 250-300. Wśród czerwonych wyróżnia się touriga nacional, ale również trincadeira, touriga franca czy tinta barroca. Wśród bieli dominują alvarinho, fernao pires i verdelho.
Vinho verde, porto i madera to zapewne główne pojęcia kojarzone z tym uroczym krajem, ale warto eksplorować głębiej i dalej, a natknięcie się na prawdziwe perły winiarskie, bedzie tylko kwestią czasu.