top of page

Polska

Wedle archeologicznych wykopalisk, ślady pierwszej produkcji wina na naszych terenach sięgają przełomu IX i X wieku, ale tak naprawdę dla wielu Polaków to historia bardzo współczesna. W połowie lat 80-ych XX wieku zaczęły powstawać pierwsze komercyjne winnice, a za prekursora nurtu uważa się Romana Myśliwca, winiarza z Podkarpacia.

Choć produkcja i konsumpcja wina w Polsce stale rośnie - zarejestrowanych winnic jest wszak koło pół tysiąca - większość producentów to rolniczy pasjonaci, a ich posiadłości najczęściej liczą między 1 a 3 hektary. Trudno jeszcze mówić o winiarskich regionach, w większości przypadków pokrywają się one z podziałem administracyjnym. Choć najwięcej osób kojarzy wino w Polsce z lubuskiem, Podkarpaciem czy ziemią sandomierską, tak naprawdę znajdziemy wino od morza po góry. Warto nadmienić, że choć całkowita powierzchnia upraw liczy raptem kilkaset hektarów, to wśród nich znajdziemy również bardzo profesjonalne przedsięwzięcia. Do najbardziej znanych zalicza się Winnice Jaworek, Turnau czy Kojder, żeby wymienić tylko kilka. Wśród młodszych warto odwiedzić Winnicę Silesian, Dom Charbielin czy whizz-kid polskiej sceny- Kamila Barczentewicza.

Ze względu na wolumen znakomita część produkcji, konsumowana jest na rynku lokalnym, ale jednak konsekwentnie, od kilku lat, polskie wina pojawiają się w restauracjach innych krajów.

Polska
bottom of page