top of page

Niemcy

Według najnowszych danych, nasi zachodni sąsiedzi ze swoimi 103 tysiącami hektarów upraw w 13 regionach winiarskich, są 9-ym największym producentem wina na świecie.

W Niemczech uprawia się prawie 140 odmian, ale jedynie około dwóch tuzinów ma większą wartość rynkową, w pierwszej kolejności należy wymienić takie odmiany jak Riesling oraz Müller-Thurgau, zwany tu również Rivaner. Na nie przypada więcej niż jedna trzecia ze 103 tysięcy hektarów całkowitej powierzchni uprawnej winorośli. W przypadku odmian czerwonych największe znaczenie ma uprawa Spätburgundera (Pinot Noir) i Dornfeldera. Niemieckie obszary uprawy winorośli rozciągają się od Łaby aż do Jeziora Bodeńskiego, produkuje się na nich w 64 procentach wino białe, a w 36 procentach wino czerwone. Są regiony, takie jak obszar Mosel-Saar-Ruwer, gdzie uprawia się prawie wyłącznie winogrona białe. Położone na południu regiony, takie jak np. Wirtembergia czy Badenia, mogą pochwalić się znaczącą tradycją produkcji wina czerwonego, natomiast położony na północy region Ahr, w którym winiarze tradycyjnie zajmują się produkcja wina czerwonego należy do wyjątków. Nie można nie zauważyć, że w ostatnich latach we wszystkich regionach winiarskich nastała moda na produkcję win czerwonych – osiągnęła ona już chyba swoje apogeum. Najwięcej wina czerwonego produkuje się obecnie w Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie. Można także zaobserwować inny trend – coraz ważniejszą rolę odgrywają białe i czerwone odmiany burgundzkie, a odmiany klasyczne przeżywają renesans.

Niemcy
bottom of page