top of page

Hiszpania

Pierwsze historyczne zapiski dotyczące wina twierdzą, że były one produkowane w Hiszpanii już pomiędzy 1100 a 500 rokiem p.n.e. w Andaluzji.

Obecnie Hiszpania ma największy areał winnic na świecie - 1,1 mln ha i zajmuje trzecie miejsce w produkcji wina. W Hiszpanii działa dziesięć tysięcy winiarni w 60 apelacjach i 17 dystryktach autonomicznych.

Hiszpańskie nowe prawo regulujące uprawę i produkcję win istnieje od 2003 roku. Przepisy wprowadziły dwie nowe kategorie DO Pago i VCIG. Poza tym, zgodnie z prawem unijnym, wina hiszpańskie dzielą się na jakościowe − wytwarzane zgodnie ze ściśle przestrzeganymi regulacjami i w określonych strefach − regionalne oraz stołowe. Wina posiadają cztery kategorie jakościowe: Pago DO, DO, DOCa i VCIG. Kategorie i ich przyznawanie kontrolowane jest przez organ concejo regulador.

Najbardziej znane regiony to Rioja, Kastylia-Leon, Galicia czy Katalonia. Najczęściej uprawiane odmiany to tempranillo i airén, ale również verdejo, pedro ximenez, xarel-lo i albarino, a w czerwieniach oprócz wspomnianego tempranillo równiez garnacha (grenache) i monastrell (mourvedre).

Hiszpania
bottom of page