Francja
O winach francuskich napisano już chyba wszystko. A jednocześnie, jak nieprecyzyjny jest ten termin. To lider światowej produkcji wina, choć zdarzały się roczniki, w których na pierwszym miejscu meldowali się Włosi.
Wino produkowano tu już w czasch starożytnych, a większość znanych międzynarodowych odmian wywodzi się własnie stąd.
Francuski system klasyfikacji win jest skomplikowany i w momencie powstania w 1935 był pierwszym obejmującym cały kraj. W większości przypadków producenci starają się oznaczyć wino określeniem, które będzie jak najbardziej ograniczone terytorialnie. Najważniejsze regiony to Bordeaux, Burgundia, Langwedocja, Szampania, Dolina Rodanu, Alzacja, Dolina Loary, Jura i Sabaudia, Prowansja i Południopwy Zachód.
Dwie trzecie winnic jest obsadzone czerwonymi szczepami winorośli, z których najważniejsze to: merlot, grenache, syrah, cabernet sauvignon, pinot noir, cabernet franc czy carignan. W bielach królują ugni blanc (znana głównie z koniaków i armaniaków) oraz chardonnay, sauvignon blanc, semillon czy melon de bourgogne.