Chile
Chile to jeden z najważniejszych producentów wina w Ameryce Południowej, posiadającego szeroką gamę stylów win uprawianych na zaskakująco dużym terenie jak na tak mały kraj.
Chile to cienki pas lądu wciśnięty pomiędzy Oceanem Spokojnym a Andami. Jego położenie powoduje potężny efekt klimatyzacyjny – zasysa chłodne powietrze oceanu w głąb lądu. Każdy z 6 głównych regionów winiarskich (od północy na południe: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Central Valley, South i Austral) ma 3 unikalne strefy uprawy: Costas (chłodniejsze regiony przybrzeżne), Entre Cordilleras (ciepłe doliny śródlądowe) i Los Andes (odsłonięte obszary górskie).
Regiony przybrzeżne najlepiej nadają się do uprawy winogron o chłodnym klimacie, takich jak Pinot Noir i Chardonnay. Sauvignon Blanc również tutaj rośnie dobrze!
Doliny śródlądowe są najcieplejsze i znane z miękkich i elastycznych mieszanek Bordeaux.
Wysoko położone Andy tworzą wina o większej strukturze (taniny i kwasowość), co doprowadziło do intrygujących Syrah, Cabernet Franc, Malbec i Cabernet Sauvignon.
