Austria
Na Austrię przypada zaledwie jeden procent światowej produkcji wina. A jednak w ciągu ostatnich dwudziestu lat Austria zyskała doskonałą renomę na arenie międzynarodowej. Mocne strony austriackich win to jakość, rozmaitość, a przede wszystkim regionalne szczepy, takie jak Grüner Veltliner czy Zweigelt, na których opiera się tożsamość rodzimej produkcji.
Uprawa winnej latorośli jest w Austrii bardzo rozproszona i rozdrobniona. Większość winnic Austrii wyłoniła się z gospodarstw prowadzących mieszaną działalność rolniczą, łącznie z uprawą ziemi i hodowlą zwierząt, a połowa z nich dysponuje plantacjami zajmującymi mniej niż pięć hektarów – trudno zatem mówić o dużej produkcji. Warunki klimatyczne do uprawy są optymalne: Austria leży w strefie tzw. upraw „cool climate“- o wyraźnym podziale na sezony i znaczącymi różnicami temperatur pomiędzy dniem a nocą. Z jednej strony przyczynia się to do charakterystycznego tworzenia bukietu, który daje wina z wyrazistym aromatem i nutą owocu, z drugiej strony zwiększa kwasowość austriackich win białych i mocne garbniki win czerwonych.
Wyróżnia się tu 3 główne regiony: Niederösterreich, Burgenland i Steiermark (Styria). Do tego dochodzi 17 subregionów (między innymi Wiedeń ze swoimi 582 hektarami) oraz obszar Bergland z 5 subregionami.
Główne uprawiane odmiany to białe: Grüner Veltliner, Riesling, Müller-Thurgau czy Weisser Burgunder (Pinot Blanc). Czerwienie reprezentowane są przez Zweigelt, Bläufrankisch czy Portugieser.