Argentyna
Argentyna jest ósmym największym krajem świata, będąc jednocześnie szóstym producentem pod względem wolumenu.
Odległość między najbardziej na północ wysuniętym na północ regionem winiarskim Argentyny, Saltą, położonym na 22 stopniu szerokości geograficznej południowej, a jego najbardziej wysuniętym na południe regionem, Patagonią, położonym na 40 stopniu, wynosi około 2000 km. Pomiędzy tymi dwoma biegunami leży serce argentyńskiego wina, Mendoza. Pomimo rozległego obszaru z jednego regionu do drugiego, obszary uprawy winorośli w kraju mają wiele wspólnych cech klimatycznych, w tym bliskość Andów, mało żyzne gleby pustynne i ograniczone opady.
Pierwsze winorośle, według historycznych zapisów, przywieźli do Argentyny jezuiccy księża w roku 1577.
Wyróżniamy 7 głównych regionów winiarskich: Mendoza, Salta, Neuquen, Rio Negro, Catamarca, La Rioja i San Juan. Najbardziej znanymi odmianami są Malbec i Torrontes, ale uprawia się tu wiele innych odmian, między innymi Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay czy Cabernet Franc.